Ghana Dag 5

Vårt hus i högra hörnet och ca 100 meter bort ligger skolan.
Vi fick rätt så mycket hjälp av en lärare eftersom barnen var så små och inte riktigt förstod vår dialekt.

Ur min resedagbok 30 oktober
Idag vaknade vi upp klockan 8 till ett tomt hus. Gick upp åt frukost, nutellamacka, hehe. Dock så var juicen slut… ;) Vid 9 gick vi bort till skolan igen eftersom vi skulle lära de minsta att borsta tänderna och tvätta händerna. Det gick la bra, haha! Vi vet ju egentligen inte så mycket om det, men vi försöker så gott vi kan. Vi tycker dock synd om en lite kille som börjat stora gråta varenda gång vi kommit dit… Gissar att han är max 2 år, men vi tror att han är rädd för oss verkligen. Känns lite hemskt. Rektorn var lika glad som vanligt och villa ta en bild med oss för att sätta in i sitt album, haha! Så söt! Och en liten kille kom ihåg mitt namn och ba: Auntie Emma!

Efter det så gick vi tillbaka till huset, och här har vi varit sen dess. Vi har lite som en vilodag idag, typ Kofi med även om han måste jobba lite. Men det är skönt! Tror det är den varmaste dagen idag också, solen har varit uppe sedan 8 typ… Så det är ganska skönt att vara inne även om jag älskar solen, haha. Kofi gjorde lunch till oss förut också. Tonfisk, ägg i pepparmajonäs, sallad och tomat på macka. Kanske inte var det godaste, men det gick ner i alla fall haha. Han har ju sagt flera gånger att han är dålig på att laga mat, så det är ju gulligt att han gör det ändå till oss och försöker!

Jag och Malva satt ute på balkongen förut och kollade på blixtrar! De var dock väldigt långt ifrån, men det var coolt! Strömmen har gått lite då och då alla dagar. Anledningen är för att de haft en så dålig regnsäsong, och Ghana får sin el från vattnet.

Ikväll så åkte vi iväg med Kofi, Bentil och deras kompis som jag inte kommer ihåg vad han hette. Vi åkte till Winneba för att äta mat och jag och Malva skulle få testa på en stark sås, haha. Det tog dock typ 1,5 timma innan vi fick maten. Ghananer och tider asså… En stund kan t.ex. vara två timmar. Maten vi fick var i alla fall fisk (med huvud kvar såklart) och Banku som det kallas. Banku är som en deg gjord på majsmjöl! Självklart var det händerna som gällde och inga bestick, haha. Man fick en liten bunke att tvätta händerna i innan i alla fall. Jag tyckte det i alla fall var helt okej gott! Den starka såsen smaka dock ingenting, utan var bara stark. Men den andra såsen tyckte vi inte alls var stark och var god tyckte det vi! Sen märkte vi att det var ketchup, haha. Gick ju inte att se eftersom det var så mörkt... 

Förresten så berättade Kofi att hans mamma, som jobbar på Meet Kate Foundation, berättat att sedan vi varit där så har barnen börjat borsta tänderna två gånger om dagen istället för en! Och att de nu måste köpa mer tandkräm, haha."

För att läsa Malvas inlägg om den här dagen, tryck här! :)


Vårsol

 
Sista lektionen var inställd idag, så kom hem ca 2 timmar tidigare än vanligt! Var så skönt i solen så satte mig nere vid sjöstugan i en halvtimma innan det blev lite för kallt. Var sååå skönt verkligen! Så nu är jag liiite rödare och mina fräknar har börjat kika fram igen, haha.
 
Angående min usla bloggning så får det nog var så här ett tag. Jag vill inte tvinga fram något inlägg, utan bloggar helt enkelt när jag känner för det. Har massor av inlägg från Ghana kvar, så de kommer ju självklart dyka upp. :)

Ghana Dag 4

Rektorn på skolan som var hur härlig som helst och jätteglad över att vi var där.
En stor del av vår resa gick ut på att lära barnen hur man borstar tänderna.
Bobikuma Village igen.
Kofi.
Kakaofrukter.
Vi hade en stor publik medan vi fotade, haha. 
En jättehärlig dam vi mötte! Första mötet var dock inte så roligt eftersom hon verkligen knöböjde framför oss eftersom vi var vita.
Ett av Kofis och BFG's projekt där det ska bli en grisfarm.
Övervåningen av huset var där vi bodde tillsammans med tre ghananska killar. På första bilden ser man vår balkong, den till höger!
 
 
Ur min resedagbok 29 oktober
"Oj vilken varm och lång dag! Jag vaknade vid 6.30 av sång och klappande. När jag kikade ut genom fönstret så såg jag massa kvinnor stå nere hos grannen i vita kläder och någon konstig blå mössa. Visade sig att de var någon kyrkgrej där, haha. Gick upp vid 7.30 i alla fall och åt frukost. Vi blir verkligen servade här när killarna är hemma på morgonen! Kofi dukade fram frukost och skar ananas medan Bentil och Ben gjorde scrambled eggs till oss. Så kul verkligen, haha! Dock så är jag ju inte det största fanet av ägg, så det var bara att äta och se glad ut.

Sedan åkte vi till skolan här runt hörnet. Där fick vi träffa en man som var rektorn inne på hans kontor och han berätta att de var väldigt glada och tacksamma över att vi var här. Vi skulle nämligen lära barnen hur man borstar tänderna och tvättar händerna. Och han välsignade oss verkligen och var så glad. Alla barn var i tre grupper. Så de hade ställt upp stolar på deras fotbollsplan, ett bord och ett litet bord där man kunde tvätta händerna. Så vi undervisade för två grupper idag (ska undervisa den sista imorgon) och det ju lite svårt. Vi hade en lärare med oss som översatte lite eftersom det är svårt att förstå vår engelska. Men alla verkade nöjda så det var bra! Var dock så himla varmt eftersom vi stod i stekande sol så svetten bara rann. Har en väldigt trevlig bränna nu…

De har verkligen pli på alla barn och de gör som dem säger. När någon gör något bra, typ svarar rätt på en fråga så klappar de på ett speciellt sätt, vilket var kul. De fortsatte också att kalla oss Auntie Emma och Auntie Malva, haha. Och läraren välsignade oss verkligen för att vi var där och tackade Gud, så jaaa, haha… Och barnen var lika gulliga som vanligt! Idag kom det fram några mindre och fråga vad jag hette och berättade vad de hette, så gulliga så jag dör.

Efter vi varit där så åkte vi med Kofi till byggställen vi varit på och sedan åkte vi till den lilla byn igen. Där fick vi först gå till ett ställe där de höll på att fixa med kakaofrukterna. Alla barn följde verkligen efter. Sedan gick vi tillbaka och så kom barn från en annan liten by. Så då lärde vi dem att borsta tänderna! Dock så är de inte lika bra på engelska, så Kofi skötte snacket istället och det gick bra. Sedan delade vi ut tandborstarna och tandkrämen från Folktandvården. De blev jätteglada och vi delade ut skolmaterial också. Så alla fick varsitt skrivblock, en blyertspenna och en bläckpenna. Kom fram en äldre kvinna och tog i hand och hälsade. Hon neg så mycket att hon satte sig på huk typ, tydligen för att visa att vi var bättre än henne…

Det sista vi gjorde innan vi åkte hem var att åka till grisfarmen en snabbis. Vi satt kvar i bilen med Kofi gick dit, men helt plötsligt kom det en man och försökte prata med oss. Tillslut förstod vi vad han ville, att vi skulle ta kort! Så då hoppade vi ut ur bilen och tog kort när de stod där med sina spadar och posade, haha."
 
 
För att läsa Malvas inlägg om den här dagen, tryck här! :)

Ghana Dag 3

En man som knacka mig på axeln och ville bli fotad.
En privatskola som låg bara några få meter från där vi bodde!
Kan säga att det var väääldigt speciellt med vithud för barnen. Alla ville känna och röra, men det var ju ingen skillnad egentligen. :)
 
Ur min resedagbok, 28 oktober
"Jaaa, idag har verkligen varit en händelserik dag! Jag vaknade idag igen vid 7 och kunde inte somna om. Låg vaken ett tag till 8 ungefär och då gick jag och Malva upp. Kofi hade redan åkt till jobbet så vi gjorde vår egna frukost – nutellamacka och apelsinjuice, hehe. Fast det inte är ju ingen riktig apelsinjucie, tror nämligen inte att det finns någon riktig apelsin i, haha! Men den är god i alla fall. Vid 10.30 så kom Kofis kusin, Angela, och hämtade oss. Vi tog en taxi in till Swedru där vi gick till en marknad och fotograferade. Hon tog oss till de hon kände som vi kunde fotografera och jag tror vi fick några bra bilder. Dock så pratar alla med oss på twii eller funtai som om vi förstår det, och vi står där som frågetecken och fattar ingenting, haha. Så det blev en del missförstånd! Efter det tog vi taxin tillbaka och vi följde med Angela för hon ville visa sitt ”hus”.


Angelas hus är alltså en stor skola för barn mellan 2 och ca 10 år, Meet Kate Foundation. När vi kom fram dit, 2 minuters promenad från där vi bor, så var det några barn ute och lekte och när de såg oss blev de hur glada som helst. Alla sprang fram och krama mig och det var så kul! Inget dåligt välkomnande. Så där var vi en bra stund. Angela visade runt oss och man kunde höra hur lärare sa alfabetet och barnen upprepade. Dom har väldigt bra pli på barnen också, i ett klassrum så frågade Angela hur de mådde och de svarade ”we are fine madame, thank you, and you? i kör. Sedan så fick vi gå runt och kolla, få massa kramar och träffar barnen och fota. De blev ju helt galna när vi fotade och alla ville vara med. Hur glada som helst och när jag tog fram mobilen och visa framkameran så blev det kallabalik, haha. De har också fått för sig att göra peacetecken, så det gör alla, haha. Förstör dock bilderna lite ibland…

Att vi är vita tycker dem är jätteroligt och kallar oss bronies. Men deras fröken sa åt dem att kalla mig och Malva Auntie Emma och Auntie Malva. Hur gulligt som helst haha! De skulle också röra en hela tiden – så spännande med vit hud ;) När vi gick därifrån så ropade de efter mig och ba: Auntie Emma Auntie Emma och vinkade! Dör söthetdöden. Bästa är att vi ska tillbaka dit imorgon. Ska undervisa hur man borstar tänderna och tvättar händerna. Så det blir spännande att se hur vi löser det!

När vi kom hem igen så slappade vi i vardagsrummet och ute på balkongen lite. Pratade med mamma också! Sen lyckades vi lösa så vi kan ha wifi på telefonerna vilket är naaaajs. Dock inte det snabbaste ibland och det slutar fungera då och då. Strömmen försvann två gånger också och idag var vi med om det första regnet! Och det var inget dåligt regn haha. Det verkligen öste ner och lät så mycket att man nästan fick skrika för att prata, haha. Men så fort det sluta så blev det torrt och man kunde knappt tro att det hade regnat.

När Kofi kom hem igen efter att ha varit iväg så åkte vi till stranden, Wankam Beach. Var jättefint där verkligen och vi tog massa bilder i solnedgången och motljuset. Kofi åkte och hämtade Benthil och en kompis till dem och så satte vi oss på en uteservering och pratade. Så där satt vi ungefär hela kvällen med alla deras kompisar. Både ghananer och människor från Tyskland och USA."


För att läsa Malvas inlägg om den här dagen, tryck här! :)


För de som betyder

 
Min allra första tatuering. Igår tog jag med mig min ena bror för att tatuera mig. Har haft tiden bokad sedan december, men min familj fick inte veta vad jag skulle tatuera förän den va gjord! Och ovan ser ni resultatet. Jag har gjort motivet helt själv också! Den är ju lite svullen fortfarande, ifall ni tycker att den ser lite konstig ut, men jag är supernöjd. De två hjärtanen är för mina två halvbröder, och ni ser vad det står. :) Och ifall det gjord ont? Ja. Haha. Det gjord inte så ont som jag trodde att det skulle göra, men det var ju inte skönt direkt. Brorsan hade dock hoppats på en liten roligare reaktion eftersom han filma mig när hon (tatueraren) började, men kan säga att jag höll masken rätt så bra! ;)

Crossfit Open 15.1

Nikon D800 + Nikkor 35mm f/1.8 & Nikkor 50mm f/1.4
 
Nu är det dags för CrossFit Open, då man kvalar in till Games (som VM), och igår var det dags för första woden. Jag har valt att inte vara med i år, så jag tog med mig kameran istället! Var hela två år sedan jag fotade crossfit sist, haha. Men jag blev nöjd med bilderna och alla andra i boxen också, så det var ju bra! :)
 
Kom hem klockan 5.10 inatt efter att ha jobbat. Var faktiskt rätt så kul och tiden gick fort. Blev jätteförvånad över att jag inte var så trött heller, haha. Men när jag la mig i sängen så däckade jag direkt. Vid 12.30 åkte jag till boxen för att städa som vanligt, så kom hem för en liten stund sedan! Just nu står jag och lagar pannkakor till mig och min familj minus syster som jobbar. Hade tänkt äta pannkakor till frukost i morgon men hinner inte laga det då, så passar på att göra det nu. Ska nämligen göra en speciell sak i morgon, hehe!